П`ятниця, 29.03.2024, 17:51 | Ви увійшли як Користувач | Група "Гості"Вітаю Вас Користувач |
НЕМК Спорт |
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS |
Значення раціонального харчування та гігієнічні вимоги до ньогоКожній людині необхідне повноцінне, тобто збалансоване й раціональне, харчування. Воно забезпечує відновлення фізіологічних сил, достатній рівень розумової та фізичної здатності, обмін речовин, опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища.Раціональне і збалансоване харчування передбачає вживання їжі, яка містить поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, макро- та мікроелементи в оптимальній кількості та в певних співвідношеннях. Раціональне харчування передбачає вживання різноманітних харчових продуктів як рослинного (фрукти, ягоди, крупи), так і тваринного (молочні, рибні, м'ясні продукти) походження. Такий склад харчового раціону легко взаємодіє із травними ферментами організму. Вітаміни не є джерелом енергії та матеріалом для побудови клітковини, однак вони беруть участь в обміні речовин, входять до складу ферментів, регулюють активність деяких органів, каталізують дію багатьох ферментів, підтримують працездатність і опірність організму. Макро- і мікроелементи (мінеральні солі) - також важливі складові харчового раціону. Чимало мінеральних солей містить рослинна їжа. Людському організму регулярно потрібні натрій, хлор, сірка, кальцій, калій, магній, залізо, фосфор, йод, мідь, цинк, марганець, хром, фтор тощо. Мінеральні солі беруть участь у побудові кісткової тканини, вуглеводному, білковому та жировому обміні речовин, визначають осмотичний тиск (тиск рідини на стінки клітин), кислотно-лужний баланс у сполучних тканинах, активність ферментів. Білки - основний будівельний матеріал організму. Вони містить амінокислоти, від яких значною мірою залежить функціонування імунної системи, процес побудови хромосом. У результаті окислення одного грама білка звільняється 4,3 ккал енергії. Жири (ліпіди) захищають організм від переохолодження і пошкодження. У результаті окислення одного грама жиру звільняється 9,3 ккал. Енергетичну функцію жири найбільше виявляють за умови тривалого фізичного навантаження помірної та середньої інтенсивності (робота в режимі аеробної продуктивності організму). Вуглеводи - основне джерело енергії в організмі (4,3 ккал/г). Вони у вигляді органічних сполук містяться у всіх тканинах організму у вільному стані або в з'єднаннях із ліпідами й білками. Вуглеводи беруть участь у пластичних процесах метаболізму. Гігієнічні вимоги до раціонального харчування 1. Харчування повинно бути повноцінним, різноманітним і помірним. Якщо не дотримувати принципів збалансованого харчування, то пору- шується обмін речовин, виникають різноманітні захворювання. 2. Людина повинна харчуватися своєчасно та систематично. Інтервал між вживанням їжі повинен становити 4-5 годин, що сприяє рівномірному навантаженню на травну систему. Якщо людина харчується з великими інтервалами, то вона за 1-2 рази з'їдає значну кількість їжі, переобтяжуючи шлунок, унаслідок цього їжа погано перетравлюється, затримується в шлунку, порушується ритмічна діяльність кишок, виникають запори. У таких людей посилюється відкладання жиру в організмі, створюються умови для захворювань печінки та ожиріння. Харчування з короткими інтервалами може призвести до розладу секреторної та моторної діяльності травного тракту тому, що їжа не встигає повністю перетравитись і всмоктатися. Здоровій людині необхідно харчуватись 4 рази на день: 3.Калорійність добового раціону повинна відповідати добовим енерговитратам організму. Рекомендації для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту 2) відпочити хоча б 10 хв після важкої роботи перед споживанням їжі; 3) їсти лише тоді, коли є відчуття голоду; 4) за 10-15 хв до їжі випити 150-200 мл води; 5) під час споживання їжі не пити воду чи інші рідини; 6) після їжі не пити нічого 1-2 години (після вуглеводної їжі - каші, хліба, картоплі тощо - можна пити лише через 3 години, а після білкової їжі - м'ясо, риба тощо - через 4-5 годин); 7) вибирати страву, яка відповідає потребам організму; 8) споживати овочі, фрукти, мед, ізюм, курагу, пісне м'ясо, горіхи, сою, нерафіновану олію, рибу, продукти моря; 9) не вживати дуже холодну або дуже гарячу їжу; 10) пережовувати їжу старанно, не кваплячись, не набирати багато їжі в рот; 11) споживати помірну кількість їжі; 12) під час їжі не відволікатися на сторонні справи; 13) фрукти вживати як окремий прийом їжі (на десерт); 14) уникати надмірного вживання солі, рафінованого цукру, чаю, кави, тваринних жирів, масла. Виховання звичок до занять фізичною культурою. Правила й методи самостійних занять фізичними вправами |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Copyright MyCorp © 2024 |